Hogyan tudunk a céljainkért tenni?

Home  |  Gondolataim   |  Hogyan tudunk a céljainkért tenni?

Hogyan tudunk a céljainkért tenni?

A céljainkat két csoportba lehet sorolni. Az egyéni célok elsősorban saját érdekeinkre összpontosítanak, legfeljebb a család számára hoznak hasznot. Ezzel szemben a közösségi célok túlmutatnak ezen, értéket teremtenek más emberek vagy a környezet számára. Az egyéni érdekek gyorsan múló örömöket okoznak, míg a közösségi célokért teszünk elégedettséget és boldogságot nyújtanak szinte végig az út folyamán, mert hasznosnak érezzük magunkat, ami egy alapvető emberi igényt elégít ki.

Én azt tapasztaltam, hogy az emberek csak akkor képesek hosszú távon motiváltak maradni, ha közösségi célok megvalósításán dolgoznak együtt és ebben folyamatosan fejlődni tudnak. Közösségi cél az is, ha egy vállalkozás tulajdonosa a munkavállalók megélhetésének biztosítását tekinti elsődleges feladatának, az egyéni gyarapodására csak a másodlagos célként tekint.

Sok életvezetési és üzleti tanácsadás azt javasolja, hogy összpontosíts a célodra, küzd le az akadályokat, tegyél minden mást félre, és akkor eléred, amit akarsz. Úgy gondolom, hogy ez a hozzáállás csak az egyéni célok elérésében segít, és ott sem biztos, hogy eredményre vezet. Általában feszültséget, elszigeteltséget és boldogtalanságot okoz, és nem ad mást, mint “ha elérem a célomat, akkor boldog leszek” illúziót.

Ha egyéni érdekeden túlmutató célod van, akkor fontos helyes hozzáállást fenntartanod, hogy ne válj áldozatává a célnak. Sok olyan nemes célt támogató embert láttam, akik összeomlottak vagy megkeseredtek a nehézségek és akadályok miatt, amikor mindent feláldoztak a céljuk érdekében.

A célunkhoz való helyes hozzáállás egy patakhoz hasonlítható. 

A patak mindig a legkisebb ellenállás irányában folyik, és megkerüli az akadályokat, miközben lassan eltávolítja azokat az útjából. Nem konfrontálódik, egyszerűen keres egy másik utat. Amikor bőségben van, kiárad és lehetőséget ad másoknak, támogatja az élet kialakulását és fejlődését. Az útja változó és az adott körülményekhez igazodik. Mindazonáltal mindig eléri a célját, a nagy folyóhoz való csatlakozást. Nem gondolkodik, aggódik vagy vonja kétségbe a célját, egyszerűen megtalálja az utat, amelyen eléri a folyót.

Élj így, és boldog leszel. Így a boldogságod nem a céljaid elérésétől függ majd, hanem az utazást fogod élvezni, az elért eredményektől válsz elégedetté. Lehet, hogy nem az eredeti célodat éred el, hanem valami mást, talán még jobbat is, mint amit kezdetben terveztél.

ELŐZŐ

Beszélgetés az etikus vállalkozásról kötetlenül

KÖVETKEZŐ

Elfelejtettünk beszélgetni!