Cégalapítás átgondoltan

Home  |  Cégvezetés   |  Cégalapítás átgondoltan

Cégalapítás átgondoltan

A cégalapítás jelentős dolog egy ember vagy csoport életében. Hogy mi motiválja?

Eddig jellemzően háromféle esettel találkoztam:

1. A cégindítás az alapítók lelkesedéséből táplálkozik. Ilyenkor nagy vonalakban beszélnek arról, hogy mit fognak csinálni, de nem foglalkoznak sokat az alapító okirattal, küldetésük és céljaik megfogalmazásával, alapelveik, értékrendjük egyeztetésével. Úgy gondolják, ezek majd később kialakulnak.

2. Alapításkor a felek között nincs egyenrangúság, és ennek a szándéka sincs meg. Ez olyan, mint egy kényszerházasság. Elindul a szellemi birkózás: ki tud előnyösebb feltételeket elérni, hogyan tudja biztosítani saját érdekei védelmét. A közös munka rossz szájízzel indul, sok a kompromisszum.

3. Az alapítók meghatározzák, hogy milyen céllal alapítják a vállalkozást, felosztják a feladatokat, tisztázzák a szerepeket, megállapodnak a részesedésben, és igyekeznek minden eshetőségre felkészülni, a lehetséges megoldásokat pedig belefoglalni az alapító okiratba.

Egy cég működése olyan, mint egy házasság: szinte mindegy, mire számítasz az elején, valami egészen más fog történni. Vagyis mindhárom esetben garantáltan lesznek nehézségek. Én igen kevés olyan, több tulajdonossal rendelkező vállalkozást láttam, amiben ne fordultak volna elő ciklikusan nehezen feloldható feszültségek a tulajdonosok között.

Lehet jól kezelni ezeket a nehézségeket? Szerintem igen, azonban ezek feltételeit a cégalapításkor kell lefektetni, akkor kell időt szánni rá. Egy cégalapítás fontos esemény az ember életében, ezért érdemes rákészülni, átgondolni minden apró részletét.

Alapítás lépésről-lépésre

Ötlet és annak kidolgozása

Minden cégalapítás egy ötletből indul, aminek megvalósításában, eladhatóságában hisz az ötletgazda, és ehhez keres üzlettársakat.

Egy ötletnél fontos a hit annak megvalósíthatóságában, de nem elegendő. Készítsünk  megvalósíthatósági elemzést! Az elemzésnek ki kell térnie az ötlet eladhatósági készültségének eléréséhez szükséges időre, a szükséges szaktudásra, emberekre, eszközökre, engedélyekre, költségekre. Ne nagyoljuk el az elemzést! Legyünk biztosak benne, hogy reálisan ítéljük meg a helyzetet! A legjobb, ha egy szkeptikust is be tudunk vonni a közös gondolkodásba, sokat segíthet, ha megválaszoljunk az általa megfogalmazott kétségeket. Meglepetések mindig jöhetnek, így számoljunk némi tartalékkal! A megvalósíthatósági elemzés gyakorlatilag egy projektterv, aminek a hatóköre addig tart, ameddig indulásra késszé válik a vállalkozás.

Ha sok kérdés merül fel, még az alapítás előtt szánjunk időt azok megválaszolására, mert később ezek teljesen fel tudják borítani a megállapodás feltételeit!

Azt javaslom, a cégalapítást toljuk ki, ameddig csak lehet! Az ideális alapítási pillanat akkor érkezik el, amikor már nem ötletről, hanem tesztelt termékről vagy kidolgozott szolgáltatásról tudunk beszélni.

Ha ebben a szakaszban az ötletgazdának szakmai vagy pénzügyi segítségre van szüksége, javaslom előszerződésben rögzíteni a bevont társakkal való együttműködés feltételeit: ki mit tesz a cél elérése érdekében, valamint hogyan lépnek tovább a szakasz végén.

Egy ilyen előszerződés megadja a kereteket a cégalapításhoz, miközben az eredménytől függően lehetőséget ad a feltételek módosítására is. Például ha az előállított prototípus jobb eredményt mutat a vártnál, az befolyásolhatja a cégben a későbbi tulajdoni hányadokat, sikertelenség esetén azonban lehetőséget teremthet arra, hogy a felek békében elbúcsúzzanak egymástól.

A vállalkozás küldetése és alapelvei

Elkerülhetetlen a cég küldetésének pontos megfogalmazása, és biztosítani kell, hogy minden érintett ugyanazt értse rajta, azonosulni tudjon vele. Ha itt nincs konszenzus, akkor ne menjünk tovább! Az olyan résztvevő szerepét, akit nem inspirál az ötlet, csak „ráhagyja a többiekre”, érdemes felülvizsgálni.

A küldetés kapcsán érdemes átbeszélni, hogy ki miért akar a vállalkozásban tulajdonos lenni. Gyakori, hogy az egyik tulajdonost a szakmai megvalósítás inspirálja elsősorban és csak utána a nyereség, míg a másik tulajdonost csak a nyereség érdeki, mindegy, miből származik. Ez a felállás komoly konfliktuspotenciált hordoz, amit jó előre tudni, és az alapító okiratban kitérni ennek kezelésére.

Ezzel el is érkeztünk a következő feladathoz: meg kell fogalmazni a működési alapelveket! Az alapelveket senki nem sértheti meg következmények nélkül. Az alapelvek feladata, hogy biztosítsák a vállalkozás célra tartását, megvédjék az értékeit.

Az általában alkalmazott jogi szerződések összemossák a szakmai döntések és a részesedés kérdését,  együttesen a tulajdoni hányad határozza meg mindkettőt. Ezzel a tőketulajdont védik és nem azonos értékként tekintenek a szakmai értékekre. Ezt tudjuk korrigálni az alapító okiratba bekerülő alapelvekkel.

Példa: Egy kisebbségi tulajdonos-ötletgazda érdekeit védi, ha az alapító okirat tartalmazza az ötlet kötelező hasznosítását, és az annak meghiúsulása esetén érvényes eljárást, például hogy a hasznosítási jog visszaszáll az ötletgazdára.

A küldetés és az alapelvek megfogalmazása nehéz feladat. Ehhez érdemes tanácsadót bevonni, aki külső szemlélőként tud kérdéseket feltenni, gyakran kínosabbakat is.

Az alapelvekben nem lehet véleménykülönbség a tulajdonosok között, mert később azok csak 100%-os egyetértés mellett változtathatók. Addig kell „gyúrni”, amíg mindenki számára elfogadhatóvá válnak.

Ezt a területet hasonlóan érdemes kezelni, mint az alapítványoknál, ahol csak a küldetés és a célok megvalósíthatósága mentén lehet tevékenykedni, és azokon az alapítást követően nem lehet változtatni. 

Ha megvan a küldetés, az alapelvek és a megvalósíthatóság elemzés, akkor jött el az ideális ideje az cég megalapításának.

Szerepkörök meghatározása

Egy cég életében három szerepkör tudatos betöltésére van szükség. Ez akkor hatékony, ha a három pozíciót három különböző ember tölti be a szerepkörökhöz illeszkedő attitűddel.

A három szerepkör: 

1. A gazdasági vezetés két fő feladata a megvalósításhoz szükséges anyagi feltételek és a költséghatékony működés biztosítása. Ide tartozik a pénzügyi terület, a kereskedelem és a beszerzés.

2. A szakmai vezetés célja a termék és/vagy szolgáltatások előállítása, biztosítása az elvárt minőségben, mennyiségben és határidőre. Ezen a területen kell helyet találni az innovációnak és fejlesztéseknek is. Az innováció gyakran külön szerepkör, elmaradása esetén a cég fejlődése nem, vagy csak külső kényszerre biztosított, ami nem szerencsés.

3. Az ügyvezetés feladata a cég küldetésének megvalósítását összehangolni a gazdasági és szakmai területek munkájával, biztosítani a működés kereteit, feltételeit. Ide tartozik a HR terület, a belső működési, jogi szabályozások.

A három vezető saját területén önálló döntési joggal rendelkezik. Egymás döntését nem bírálhatják felül. Nézeteltérés esetén tudniuk kell megegyezni, a problémákat közösen megoldani.

Nem szabad úgy kezdeni egy vállalkozást, hogy a fenti három szerepkör nincs betöltve egy-egy kompetens személlyel! Szerepösszevonás esetén az embernek tudnia kell a rábízott két nézőpontot egymástól elválasztva kezelni, akár saját magával vitatkozni.

Cégalapítás

Akkor érdemes egy céget megalapítani – nem ide sorolva a kényszervállalkozást, – amikor 

– van egy jó ötlet, amit szívesen megvalósítanánk, átgondoltuk és van realitása, 

– megfogalmaztuk a vállalkozás küldetését, alapelveit, és azokban minden alapító tulajdonos egyetért,

– meghatároztuk a vezető szerepeket, mindhárom szerepet kompetens személlyel tudjuk betölteni,

– és biztosítottak az induláshoz és fenntartáshoz szükséges anyagi feltételek, eszközök, emberi erőforrások, piaci igények és jogi lehetőségek.

Az alapításkor fennálló tulajdoni viszonyok, döntési mód és részesedési feltételek meghatározása egy külön témakör, ami ebben az írásban nem kerül kifejtésre, azonban megfelelőségükön múlhat a vállalkozás sikere. Ráadásul biztosítani kell a körülmények változásával ezek változtatásának lehetőségét is.

Vannak olyan cégek, akik nem ezen elvek betartása mentén váltak sikeressé. Egy erős tűz égett az alapítókban, ami átvittek őket minden akadályon, vagy egyszerűen szerencséjük volt. Van ilyen, de nem ez a jellemző, ezért érdemes a leírtak szerint nekikezdeni.

ELŐZŐ

Egy stabil vállalkozásban, a munkatársak is alakítják a működést.

KÖVETKEZŐ

Etika nélküli a közgazdaság