Tudod, hogy a kényelem hogyan kapcsolódik a célodhoz?

Home  |  Gondolataim   |  Tudod, hogy a kényelem hogyan kapcsolódik a célodhoz?

Tudod, hogy a kényelem hogyan kapcsolódik a célodhoz?

Neked mit jelent a kényelem? 

A válaszok segítenek abban, hogy megértsük, miért nem tudjuk elérni a céljainkat.

Egy átlag ember számára a kényelem lényege az, hogy csökkentse az élet fenntartásához szükséges feladatokat, kevesebb dologgal kelljen foglalkoznia. Gyakori cél az, hogy semmit ne kelljen tennie, csak olyan tevékenységekkel foglalkozzon, amelyek szórakoztatják, vagy élvezetet okoznak. Sokan tévesen úgy vélik, hogy a kényelem elérése egyenlő a szabadsággal. Az emberek kényelmi célokat tűznek ki, mint például okos otthon, vagy önvezető autó, kényelmes iroda, és más divatos kiegészítők, amelyek többnyire nem szükségesek az életünkhöz.

Teljesen más a viszonya a kényelemhez egy felelős vezetőnek, munkatársnak, vagy céljaiért tenni akaró embernek, aki azonosul a feladataival. A hatékony munkavégzéshez keres eszközöket és módszereket. Ha valami kényelmes, de nem hatékony, elveti, és más megoldást keres. Számára a hasznossági és a hatékonysági szempontok, megelőzik a kényelmi szempontokat.

Van valami baj a kényelemmel?

Alapvetően nincs, de ha a kényelem és szórakozás vágyunk erősebb bennünk, mint a motiváció a céljaink elérésére, az nem jó jel.

Egy egészséges lelkületű embernek vannak céljai, amiket el szeretne érni, és valamilyen értéket szeretne teremteni. A cél elérése érdekében erőfeszítéseket teszünk, a hatékonyság pedig elsődleges szempont. A kényelem ezzel nem mindig egyeztethető össze, mert gyakran társul vele a passzivitás. Ha fontos számunkra a kényelem, akkor legyen csak másodlagos szempont, és csak akkor, ha nem rontja a hatékonyságot.

Van, amikor észrevétlenül a kényelem válik az elsődleges célunkká. A munkánk középpontjában a kényelmes autó, iroda, vagy egyéb nem feltétlen szükséges kényelmi eszközök megszerzése áll. Ez azt mutatja, hogy valójában nincs valódi motivációnk, nem tartunk semmilyen fontos célt előtérben, és a munkánk jelenleg nem érdekel minket. Egy jellemző helyzet az, amikor egy dolgozó mindent megtesz az előléptetésért, de csak a vele járó kényelmi eszköz motiválja (autó, iroda, stb.). Amikor végül megkapja ezt a pozíciót, pár hét elégedettség után a tevékenysége nem az új munkakör hatékony betöltése lesz, hanem a privilégiumok megtartása, és ezért akár látszat tevékenységekre is hajlandó. Ilyenkor minden nehézség feszültséget okoz benne, ingerlékennyé válik, és bosszantja, hogy miért nem mennek a dolgok nélküle.

A céltalan emberek sokkal többet bosszankodnak a körülmények nem megfelelősége miatt, mint azok, akik a céljaikért tesznek.

A teremtés úgy működik, hogy cselekedeteink, figyelmünk által áramlik be az energiánk, szellemiségünk abba, amivel foglalkozunk. Ezáltal hozunk létre dolgokat, abban a minőségben, ami minket tükröz. Ezáltal fejlődünk, válhatunk elégedetté, boldoggá. Ha csak a kényelemért, élvezetért teszünk, rövid öröm érzések után jön a kiüresedés érzése. Amit további élvezetekkel próbálhatunk enyhíteni, de csak egyre rosszabb lesz.

Röviden: 

Legyen figyelmünk arra, mennyire fontos számunkra a kényelem a munkánk során. Ha a kényelem fontosabbá válik, mint a feladataink elvégzése, tegyünk egy lépést hátra, és gondoljuk át, hogy valójában mit szeretnénk elérni, mert e-nélkül céltalanná válunk, és az események fognak sodorni.

Széljegyzet a kényelem témájához:

A legértékesebb dolgokat akkor hozhatjuk létre, ha sikerül megtalálni a praktikum, a kényelem, és a szépség tökéletes egyensúlyát. A praktikum elengedhetetlen, nem szabad lemondani róla sem a kényelem, sem a szépség kedvéért. Ha azonban sikerül ezeket a szempontokat összehangolni, a termék sokkal jobb lesz. Azok a termékek, amelyekben vagy a szépség, vagy a kényelem dominál, rövid távon “elbűvölt”, de előbb-utóbb értéktelen kacatként tekintünk rá.

ELŐZŐ

Ikigai okoz neked meglepetést?

KÖVETKEZŐ

Mikor esedékes a munkabér egy etikus vállalkozásban?