Mikor esedékes a munkabér egy etikus vállalkozásban?

Home  |  Etikus gazdaság   |  Mikor esedékes a munkabér egy etikus vállalkozásban?

Mikor esedékes a munkabér egy etikus vállalkozásban?

A mai általános gyakorlat szerint a fizetést a munkavállalók az elvégzett munka után kapják meg. Ugyan előfordul vállalkozóknál előleg, de az általában anyagvásárlással kapcsolatos.

Miért fizetnek kevesen előre a munkáért?

Szerintem ennek két oka van: a bizalmatlanság, és a munkaadó számára a lehetőség megőrzése a munkavállaló munkájának kikényszerítésére. A második tulajdonképpen ugyanúgy bizalmatlanságon alapul, de itt gyakran cél az erőpozició megteremtése a másikkal szemben, ami visszaéléseket eredményezhet, és alárendelt szerepbe kényszeríti a munkavállalót, ezzel megakadályozva az őszinte együttműködést. Ahogy a gyakran használt közhely is rávilágit “A megrendelőnek mindig igaza van.”

Miért érdemes a kérdéssel foglalkozni?

Jelentős attitűdváltást, és ezáltal eredményesebb működést érhetünk el egy munkatársnál, ha megfelelően időzítjük a fizetését.

Mikor adjunk fizetést?

Ennek eldöntéséhez több szempontot is meg kell vizsgálni. Függ a cég tevékenységétől, munkamódszerétől, és az egyéni személyiségjegyek is befolyásolják.

Főbb szempontok, amiket érdemes megvizsgálni:

  • A munkavállaló azonosul a cég céljaival, lelkesedik azért, hogy részt vehet a vállalat tevékenységében?
  • A munkaadó és a munkavállaló között hierarchikus, vagy egyenrangú együttműködés van?
  • Mekkora mozgástere van a munkavállalónak eldönteni, hogy mit, és hogyan csinál?
  • Meg van a bizalom a munkatárs felé, hogy belső indíttatásból vezérelve végzi lelkiismeretesen a munkáját?
  • Látja a munkájának értelmét, érti, hogy milyen módon járul hozzá a cég céljainak eléréséhez?

Az etikus vállalkozások olyan értéket teremtenek, amely valódi emberi szükségleteket elégít ki, figyelembe véve tevékenységének környezeti hatásait, és igyekeznek minimalizálni a negatív következményeket.

Az ilyen vállalkozásokban a munkatársak általában azonosulnak a cég céljaival, inspiráltak, és egyenrangú együttműködés jellemzi a működést. Emellett a munkavállalónak nagy szabadsága van arra, hogy eldöntse, hogyan látja el a feladatát, hogyan javítja ki a hibáit. Ezért érdemes az adott havi fizetést a hónap elején átutalni.

 Mit érhetünk el azzal, hogy előre adjuk a fizetést?

  • Minden hónapban tapasztalja, hogy bízunk benne.
  • Látja, hogy tisztelettel vagyunk felé.
  • A cég stabilitását mutatja, ami jelentősen növeli a bizalmat a cég felé, hiszen előre kifizetjük a bérét, miközben a cég csak a hónap végére tud a munkánk eredménye után bevételre szert tenni.
  • Az utólagos fizetésnek az üzenete, hogy “ha majd elvégzed a feladatod, kifizetlek”. Az előre fizetésnek: “Kifizetem a havi megélhetéshez szükséges pénzt, hogy teljes figyelmeddel a munkádra tudjál koncentrálni”.
  • Nyugodtabb légkör alakul ki a közösségben.
  • Nem érezi kiszolgáltatottnak magát a munkavállaló.
  • Kreatívabb a munkatársak feladathoz való hozzáállása

Milyen negatív következményei lehetnek a munkabér előre történő kifizetésének?

Egy esetleges negatív következmény az lehet, hogy bizonyos munkatársak kevésbé lesznek motiváltak, és lustábban dolgoznak, mivel már megkapták előre a fizetésüket. Ez arra utalhat, hogy nem szeretik a munkájukat, és csak a megélhetésük miatt végzik azt. Ezt tudni hasznos lehet.

Egy másik lehetséges probléma az lehet, hogy a munkatárs a fizetés átvétele után hirtelen elhagyja a céget. Egy hónap bérét kifizettük, amiért megtudtuk, hogy nem tisztességes embert alkalmaztunk, megússzuk a kirúgást, mivel magától távozik. Szerintem megéri 🙂

Mikor nincs értelme előre adni a fizetést?

Ha a tulajdonosok számára a vállalkozás csak “megélhetési vállalkozás”, nem motiválja őket az általuk előállított termék vagy szolgáltatás, egyszerűen csak üzleti lehetőséget látnak benne, akkor nincs értelme előre fizetni. Ebben az esetben nem fogja kiváltani a fent leírt hatásokat. Ahogy mondani szokták, “ez csak üzlet!” Egy ilyen vállalkozásban az alkalmazottak és a tulajdonosok között is üzleti viszony van, ami teljesen más működési modellt jelent.

A fentiekből is látszik, hogy egy etikus vállalkozás és egy kizárólag üzleti célból működtetett vállalkozás belső együttműködéshez alkalmazható módszerei különbözőek. Attól, hogy etikus módszereket alkalmazunk, még nem lesz a vállalkozásunk etikus vállalkozás. Ehhez először a vállalkozás célját kell megvizsgálni, hogy mennyire tekinthető etikusnak, továbbá a belső folyamatokat kell etikus alapokra tenni (lásd etikus alapelvek). Ez az a feladat, amit én nagyon szívesen csinálok tanácsadóként.

Lábjegyzet a fizetésekhez:

Az etikus vállalkozások törekszenek arra, hogy igazságos béreket fizessenek a dolgozóknak. Így a fizetés rendszerint a vállalkozásnak az adott időszakban elért eredményeitől függően kerül kifizetésre. Ennek megfelelően amit havi fizetésnek tekintünk, az a megélhetéshez szükséges jövedelem, amit minden hónapban meg kell kapjon a munkatárs, függetlenül a vállalkozás eredményétől. Ezen felül további jövedelme is van egy etikus vállalkozásban dolgozó munkatársnak, ami viszont az eredményességtől függ. Ilyen rendszerek kidolgozása iparáganként eltérő, a jelenlegi jogszabályok is okoznak némi fejtörést, de megvalósítható, és nagyon eredményes.

ELŐZŐ

Tudod, hogy a kényelem hogyan kapcsolódik a célodhoz?

KÖVETKEZŐ

Nehéz etikus alapokra tenni a vállalkozásunkat?