Nem ártás elve

Home  |  Etikus alapelvek   |  Nem ártás elve

Nem ártás elve

Döntéseink és cselekedeteink előtt mérlegeljük azok várható következményeit környezetünkre, társadalmunkra, emberekre, a jelenben, a közeli- és a távoli jövőben egyaránt. Ha úgy látjuk, hogy a következmények ártalmasak, akkor ne folytassuk a tevékenységet, vagy addig kísérletezzünk, amíg a negatív hatásokat kiküszöböljük.

Elsőre sokak válasza erre a felvetésre az, hogy Ő nem árt senkinek, és mások tetteiért nem felelős. A nem ártáskor azokra az emberekre gondol mindenki, akikkel kontaktusa van. Nem veszi figyelembe a fogyasztásának, vágyainak és szükségleteinek kielégítéséhez használt folyamatokat, közreműködőket, és minden egyéb következményt. Így gondolkodva rengeteg szenvedéshez járulunk hozzá öntudatlanul, aminek 2 fő oka van:

Az egyik, hogy az Emberiségnek van egy tévhite, hogy Ő a föld kiválasztott faja, és minden ami a földön van, alá van rendelve az akaratának, szabadon rendelkezik vele, ez neki jár. Ezen a  szűrőn keresztül nézve a világot, sok minden elfogadható áldozatnak látszik. Állatok és növények kipusztulása, környezetünk szennyezése, a föld élhetetlenné tétele. Miért akarják egyre többen a világűrben keresni az életterüket, a Marsra költözni, ahelyett, hogy a bolygónkat tennék élhetővé? Azért, mert nem élnek egységben a környezetükkel, felelősséget vállalva a tetteikért, hanem kívülállóként fosztogatják a világot, ezzel kielégíteni vágyaikat, és ha már nincs ott semmi számukra, akkor tovább állnak.

A feladat egyszerű: vállalj közösséget a környezeteddel, tudatosítsd, hogy Te is a része vagy, nem kívülálló haszonélvezője. Ebbe beletartozik a természeti környezeted, az ott élő emberek, állatok, település is ahol laksz. Ha így viszonyulsz a környezetedhez, megjelenik a felelősségvállalásod, csökken a birtoklási vágyad, hiszen aminek része vagy, azt nem birtoklod, hanem együtt élsz vele. Ha meg tud jelenni benned ez a nézőpont, akkor tágulni fog, egyre nagyobb területet tekintesz részednek. Fejlett felelősséggel rendelkező emberek esetében az egész világra ki tud terjedni.

A másik ok, hogy egyre több mindennek, amit használunk, fogyasztunk, nem ismerjük az eredetét. Úgy növünk fel, hogy az a kérdés, hogy amit megeszünk, viselünk, használunk, milyen módon állítják elő, honnan van, nem számít. Elég megnézni az árát, minőségét, hogy mennyire ízlik, vagy tetszik-e nekünk. Ma már a Fair Trade mozgalom mindenki számára ismert, de kevesen veszik számításba a vásárláskor, fogadják el ennek többletköltségét. Ez nem könnyű feladat, és sok időt igényel. Egyrészt azért, mert rengeteg dolgot használunk, aminek nem ismerjük az eredetét, másrész, ha utána akarunk nézni, akkor vagy nincs kielégítő információ, vagy hazugságokkal találkozunk. Ezért ajánlok most pár egyszerű megoldást, amivel érdemes elindulni:

  • vásárolj termelőtől, olyantól, akik lehetőleg a környezetedben élnek, van rálátásod a tevékenységükre.
  • ha valamiből sokat használsz, például cégként alapanyagot, akkor szánd rá az időt, hogy megismerd a gyártót, annak forrásait, működési módját, és a választásodnak legyen egyik fő szempontja a nem ártás.
  • törekedj arra, hogy mindenből csak annyit használj, fogyassz, amennyire tényleg szükséged van, mert minden termék előállítása teher a környezet számára.
  • ha van olyan termék, aminek előállításának káros hatásairól tudsz, akkor vizsgáld meg, hogy le tudsz-e mondani róla, vagy csökkenteni a fogyasztási mennyiséget. Én például azért nem eszem húst, pedig szeretem, mert az állattenyésztés okozza az iparágak közül a legnagyobb környezeti kárt.
  • Hasznosíts újra, amit csak tudsz, még ha ez többlet időt és energiát is igényel. Egy megjavított bőrcipővel is megkímélsz egy állatot. Egy gyerekruha sokszor 5 gyereket is könnyedén kiszolgál, kár újat venni.

Kalmár Sándor

Ne árts!

Éljük meg az álmaink,

hogy ne legyenek vágyaink.

Vágyak nélkül jutsz az útra,

így lesz az élet maga a Szútra.

Törvény csak egy van: ne árts másnak!

Többi törvényt hagyd meg másnak!

Ha hatalmába kerít minden törvény,

lehúz Téged, mint egy örvény.

Szabadság és egyenlőség,

ezért vagy Te nagy reménység!

Feltárod az utadat,

megtalálod magadat.

KÖVETKEZŐ

Egyszerűség