Tartósság

Home  |  Etikus alapelvek   |  Tartósság

Tartósság

A tartósság ma nem cél a gazdasági folyamatok tervezésnél. Egy mérnöknek, az állásinterjú legfontosabb kérdése, tud-e elévülésre tervezni.

Az ipar hamar felismerte, hogy ha tartós dolgokat készít, akkor egy idő után csökken a kereslet. Mivel a folyamatos növekedésben hisz a mai közgazdaságtan, ez nem megengedhető. Az első harisnyákat nem lehetett elszakítani, gyakorlatilag évtizedekig használható volt. Ma van, hogy a bejárati ajtóig sem tart ki. Az első villanyégők nem romlottak el. Van közöttük olyan, ami több mint 80 éve ég folyamatosan. Ma a gyártók 1000 órában limitálták az élettartamot, és azt a gyártót, aki ennél tartósabb terméket gyárt, szankcionálja az iparág. Hosszan lehet sorolni még, de úgy gondolom, hogy az emberek többségének világos ez a tendencia. Van, aki bosszankodik miatta, és vannak, akik szükségszerűségként tekintenek erre a tendenciára, hiszen a gazdaságot minden áron életben kell tartani.

Mit okoz ez a világban?

Rengeteg szemetet, sok kellemetlenséget, túlfogyasztást generál, továbbá folyamatosan pusztítja a korlátozott erőforrásokat, emészti az energiát.

Mit tehetünk gyártóként?

Gyártóként merjünk szembe menni ezzel a tendenciával. Vannak olyan márkák, amik megtették ezt, és az eredmény, a hűséges és folyamatosan bővülő vevőkör. Lehet, hogy ha sokan döntenek így, akkor elindul egy fogyasztás csökkenés, ami elkezdi átalakítani a gazdaságot, de ez még messze van. Ezért ezt a szempontot bátran, minden gyártó magáévá teheti, nem kell aggódni a vevői elégedetlenségtől.

Mit tehetünk vevőként?

Törekedjünk olyan cégektől vásárolni, akik tartós eszközöket gyártanak. Van, hogy drágábbak, de középtávon megtérül a befektetés. Az ma már talán mindenki számára tudott, hogy a drágább a jobb minőség, egy tévhit. Ennél ma már lényegesen árnyaltabb a kép. Nekem ruhák területén a legjobb példa a Patagoniai ruhagyártó cég. ÖRÖK GARANCIÁT VÁLLALNAK a termékeikre. Ha azt nézem, hogy veszek egy télikabátot, ami életem végéig kiszolgál, majdnem mindegy mennyibe kerül, mindenképpen megéri. Ráadásul a termékeik ára egy középkategóriás gyártóval azonos árfekvésben van.

Szóval mindig törekedjünk a tartósságra, mert az mindig, és mindenhol jó.

ELŐZŐ

Küldetésünk közösségi érdekeket szolgáljon

KÖVETKEZŐ

Átláthatóság